Over het project
Veel kleine dorpen, kernen en gemeenten staan voor een nieuwe uitdaging: De mensen in het dorp worden ouder en het aantal bewoners neemt af, winkels sluiten, het culturele aanbod wordt minder. Veel jonge mensen zien hun toekomst in de steden. Kortom, het dorp verliest zijn voorzieningen en levendigheid.Hoe kunnen we deze trend een andere richting geven? En welke rol kunnen de bewoners in de dorpen zelf daarbij spelen? Daar draait het om in het Nederlands-Duitse samenwerkingsproject „Krachtige Kernen/Starke Dörfer“ (KRAKE).
Experts van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), de Fachhochschule Münster, de Hochschule Rhein Waal, de Handwerkskammer Münster en de Kreishandwerkerschaft Borken zullen de komende drie jaar in samenwerking met de deelnemende dorpen aan diverse wetenschappelijk onderbouwde oplossingen voor de dorpen werken. Bij het project zullen ca. 40 Nederlandse en Duits dorpen betrokken zijn.
de Dorpen

onze doelen
Vitale en toekomstbestendige dorpen
De dorpen in de grensregio moeten aantrekkelijk blijven. Samen met de Communities creëren we een aanbod, dat de vitaliteit en sociale toekomstbestendigheid van de dorpen zal vergroten.
Participatie van de dorpsbewoners
We willen dat de opgedane know-how ook na afloop van het project in het dorp beschikbaar blijft. Om die reden nemen lokale organisaties en vrijwilligers uit de dorpen actief deel aan het project.
Van elkaar leren
Aan beide kanten van de grens spelen soortgelijke problemen. Nederlanders en Duitsers pakken deze problemen echter vaak op een andere manier aan. Hier liggen mooie kansen om van elkaar te leren.
Bij het KRAKE project gaat het om een complexe thematiek en daarom hebben we gekozen voor een verdeling in themagebieden, Communities, gevormd met actief deelnemende Nederlandse en Duitse pilotdorpen.
de communities
Care
De formele en informele zorg in dorpen begint langzaam minder te worden en deze afname zal in de toekomst steeds sterker merkbaar worden.
Lees meer De focus ligt niet alleen op voor de hand liggende oplossingen zoals leefgemeenschappen voor senioren. Binnen de Care Community worden vooral ook de behoeften van álle generaties bekeken om tot een toekomstbestendig concept voor de dorpen te komen. De verbinding met de Woon Community kan daarbij een versterking van het concept betekenen.
Woon
Het doel van de Woon Community is het ontwikkelen van een fysieke woonomgeving die een positieve invloed heeft op de leefbaarheid in de dorpen.
Lees meer
Op basis van onderzoek onder inwoners van Nederlandse en Duitse dorpen wordt een leidraad voor zelfmanagement ontwikkeld. Dit zogenaamde Woon Community-concept geeft dorpen een houvast bij het slim inrichten en toekomstbestendig maken van de fysieke woonomgeving.
Healthy Lifestyle
Het doel van de Healthy Lifestyle Community is om burgers te motiveren tot het aannemen van een gezonde leefstijl en de daarvoor benodigde randvoorwaarden te creëren.
Lees meer De Healthy Lifestyle Community omvat een scala aan activiteiten op het gebied van gezondheid zoals voeding, ontspanning en beweging en wordt vormgegeven op basis van de behoeften van de bewoners. Een tweetalig zelfmanagement handboek voor een gezonde leefstijl in gemeenten maakt het mogelijk voor burgers in andere dorpen om te profiteren van de opgedane ervaringen en zelf een gezondheid bevorderende gemeenschap te ontwikkelen.
Family
In de Family Community ondersteunen we dorpen om een kindvriendelijke(re) gemeenschap te zijn. De pilotdorpen van deze Community willen van elkaar leren door (grens overstijgende) uitwisseling van initiatieven rondom jeugd en gezin.
Lees meer
Service
Binnen de Service Community worden -vanuit de behoeften van de Nederlandse en Duitse pilotdorpen- vragen opgepakt over de beschikbaarheid van de verzorgingsstructuur voor het dorp en over de ondersteuning en de rol van kleine lokale en regionale bedrijven.
Lees meer
Het gaat daarbij om de volgende kwesties:
- Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de verzorgingsstructuur -huishoudelijk hulp, zorg, detailhandel, technische service en andere voorzieningen- voor ons dorp beschikbaar blijven of weer beschikbaar zijn?
- Hoe kunnen vitale burgers/vrijwilligers kleine lokale bedrijven ondersteunen die het moeilijk hebben?
- Hoe kunnen dorpen en lokale/regionale bedrijven mét elkaar ervoor zorgen dat de toekomstbestendigheid en attractiviteit van het dorp/de regio behouden blijven?
DNA
In de DNA community wordt bij een aantal pilotdorpen dieper ingegaan op het zogenaamde DNA van een dorp. Het DNA is een dynamisch geheel en omvat een aantal indicatoren waarmee verschillende eigenschappen van de sociale structuur van een dorp inzichtelijk gemaakt kunnen worden.
Lees meer